vrijdag 23 oktober 2009

Uitwerking ideeën

chocade regenlampion:

- Ik plaatse een leeslamp met een knijper (met een 60 Watt gloeilamp erin) op een schaaltje met een stuk chocolade erin; na een 5 tal minuten was de chocolade volledig gesmolten. Onderstaande figuren geven een idee over de opstelling van dit experiment.

Food cymatics

- Voor het testen en optimaliseren van het werken met geluid heb ik eerst naar een box gezocht waarvan de speaker zelf groot genoeg is.

De hoge tonen speaker worden afgedekt omwille van het geluid. De speaker heb ik uit zijn vrije ophanging gehaald en op een harde ondergrond geplaatst om zo de demping van trillingen zo veel mogelijk in te perken.

Vervolgens heb ik eerst geprobeerd trillingen teweeg te brengen in een bord en een glazen schaal met water erin. Beiden waren te zwaar om een mooi resultaat te krijgen. Daarom heb ik gezocht naar een plastieken schaal, waarvan ik dan de bodem heb uitgesneden en vervangen door een plastieken membraan. Dit alles om beter de trillingen over te kunnen brengen van de box naar de schaal.

De voledige opstelling met versterker is hieronder te zien:

De overbrenging van de trillingen gebeurde echter nog altijd te zwak. Dit wil zeggen dat we voor het bekomen van een mooi patroon in onze schaal we het volume heel hoog moesten zetten. We zouden dit kunnen oplossen door het membraan los in de speaker te leggen zodat alle trillingen van de speaker rechtstreeks worden overgedragen aan de vloeistof in de schaal.


Infrarood koken

Er bestaat reeds een compacte infrarood oven die op koop-tv te verkrijgen is, meer info is te vinden op http://www.flavorwave.nl/?gclid=COW00pCV1Z0CFWlr4wodY0IRsQ . Het glas dat zou moeten gebruikt worden voor de lampenkap moet hitte bestendig zijn, pirex zou hiervoor uiterst geschikt zijn. Op volgende link http://www.scilabware.com/internet/content.nsf/framesetter/TMAY5BQDST?OpenDocument valt te lezen dat de maximum gebruikstemperatuur voor dit materiaal ongeveer 400°C bedraagt (bij langdurig gebruik). De lampen die voor deze toepassing kunnen gebruikt worden kan men verkrijgen bij onder andere Philips, de verkrijgbare modellen zijn te vinden op http://www.prismaecat.lighting.philips.com/ecat/Light/ApplicationRouter.aspx?fh_location=//prof/nl_NL/categories%3C{fepplg}/countries%3E{nl_NL}/status%3E{act}/categories%3C{c_0002fepplg_75_ep01}/categories%3C{c_0092fepplg_1637_gx01ir}/categories%3C{c_0022fepplg_1568_gx01inir}/categories%3C{f_0022fepplg_1568_phl_xiindir}&fh_reftheme=nl_NL_promo_75140920,seeall,//prof/nl_NL/categories%3C{fepplg}/countries%3E{nl_NL}/status%3E{act}/categories%3C{c_0002fepplg_75_ep01}/categories%3C{c_0092fepplg_1637_gx01ir}/categories%3C{c_0022fepplg_1568_gx01inir}&fh_refview=summary&left_nav=be_nl&


Meer informatie over stralingen die gepaard gaan met infraroodlampen, kan gevonden worden op volgende site http://www.kieskeurig.be/infrarood_lamp/informatie .



zaterdag 3 oktober 2009

Enkele Ideetjes


Lijstje met enkele ideëen, eerst wordt het idee kort omschreven, daaronder wordt kort een argumentering gegeven.
  1. Soort wafelijzer voor het maken van eetbaar bestek met of zonder "vloeibare" vulling:
    • combinatie van het klassieke bestek waaraan we toch tamelijk gehecht zijn met een nieuwe vorm van eten maken, staat ons ook toe verschillende texturen met elkaar te combineren. Het typisch Belgische gerecht kan dan bijvoorbeeld bestaan uit een aardappelen omhulsel gevuld met stoverij.
  2. Een multifunctionele vork/pen:
    • het handvat bestaat uit een compartiment waarin kruiden aangebracht kunnen worden (bij het naar de mond brengen kunnen deze gemakkelijk opgesnoven worden), het handvat heeft ook een squuezable deel waarin bv. een pasta-achtige substantie kan gestoken worden en de tanden van de vork bestaat uit smalle "harde" deegwaren, we hebben op die manier een combinatie van gevoel, reuk en smaak en terzelfdetijd werken we weer met die samenhang van verschillende texturen.

      Het duwsysteem onderaan kan eruitzien zoals bij volgende staedlergummen:


  3. Boom ter presentatie van kippeboutjes:
    • de kruin van de boom wordt gevormd door de kippeboutjes, de stam kan in houdt of metaal zijn en vormt de houder voor de steeltjes van de boutjes. De stam wordt bovendien gevuld met warme kruiden waarvan de geur vrijkomt van zodra de eerste kippeboutjes worden uitgenomen.
  4. Tafel tegen de verveling tussen de gerechten door:
    • de tafel bestaat uit een poot met een bol gewricht op het einde van de steel waarop het blad bevestigd is, dit gewricht kan vast gezet worden maar kan ook tegen alle verwachting in los gezet worden zodat de gasten door het zorgvuldig herschikken van hun service de tafel in evenwicht moeten krijgen.
  5. Zeep met kruiden geur:
    • de gasten worden verzocht hun handen te wassen met een (misschien eetbare) zeep met een kruiden geur zodat ze tijdens het eten steeds geaccompagneerd worden door het gewenste kruiden aroma.
  6. Lippenstift met kruiden smaak:
    • de smaak van de kruiden wordt stilletjes aan afgegeven, indien moet bij gekruid worden smoeten de gasten hun lippen gewoon terug in. Kan eventueel ook gewoon gebruikt worden ter presentatie van een hapje.
  7. Serveren konijn/duif:
    • Een goochelaarshoed met een dubbele bodem, waaronder een warmhoudshotel verschotel verstopt zit. Een originele manier om konijn of duif op te dienen.
  8. Whiskeyglas:
    • Een glas dat voor de helft bestaat uit glas en voor de helft uit hout afkomstig van de gistingsvaten van de whiskey. Dit creëert niet alleen een bijkomende geur maar ook een gevoel bij het drinken van de whiskey.
  9. Muzikaal pakket:
  10. Black and white:
    • Er wordt een volledig wit bord opgediend, verschillende hoopjes wit zijn geschikt op het bord. Wanneer er echter een blacklight boven de tafel wordt aangestoken (of verwerkt in de rand van het bord) verschijnt er een verrassend kleurenpallet.
  11. Kruidentuin:
    • Een nieuw concept voor een restaurant kan bijvoorbeeld zijn dat, zoals in sommige wokresto’s voor de groenten reeds het geval is, de gast zijn eigen kruiden kan plukken/kiezen die hij op zijn steak/salade wil.
  12. Koken met de lamp:
    • Een infrarode lamp (met doorzichtige glazen kap) hangt boven de tafel (tafel bevat centraal een inoxen bakplaat), bij het bereiden van het hoofdgerecht wordt de lampen kap (bevat een afzuigsysteem en de kap zelf is gemaakt van een materiaal dat geen infrarood licht door laat) naar beneden gebracht en vastgeklonken aan de tafel. Zo ziet de gast zijn vlees gaar worden waar hij bij is.

13. Chocolade regenlampion:
- een soort lampenkap uit chocolade; van zodra de lamp aan gestoken wordt begint de chocolade te smelten en druppelsgewijs op bv. een ijscoupe te druppelen.
14. Het Pringlesgerecht:
- Een pringle ligt eigenlijk perfect op de tong, misschien kunnen we daar wel op inspelen en op verschillende delen van een pringle verschillende smaken aanbrengen naargelang de overeenkomstige smaakregio's. We kunnen misschien een gerecht samenstellen zonder dat de aparte smaken eigenlijk op zichzelf iets betekenen. Volgende figuren geven hierover meer duidelijkheid:
15. Altijd vol:
- een systeem dat werkt met behulp van communicerende vaten zodat de gasten altijd volle glazen hebben als de wijnfles op een speciale houder gezet wordt.
16. Spiraalglas:
- een glas met een glazen rietjes houder aan de zijkant; de inlaat van de glazen rietjes houder in de onderkant van het glas gebeurt onder een lichte hoek. Drinken we van het glas dan krijgen we een soort draaikolk. Dit glas laat ons ook toe een cocktail in verschillende lagen te drinken en toch elke laag apart te ervaren.
17. Walsend glas:
- Wijn laat men meestal eventjes walsen in het glas, dit glas bevat een metalen staafje (waarvan de vorm is afgestemd op het glas) dat ronddraait in het glas. Hiervoor moet er onder het glas een soort electromagneet staan. Dit is een mix-principe dat al jaren bestaat in chemische laboratoria.
Dit principe is ook te zien op de volgende link: http://www.youtube.com/watch?v=n-KsJy-yC0A
19. Deus ex magina tafel:
- een tafel met in het midden of een keukenlift die leidt naar de keuken. De gerechten komen dan plots tevoorschijn op de tafel; er is ook zo een beter contact met het keukengebeuren.