zondag 21 maart 2010

Technische tekening + foto's

De technische tekening van dit ontwerp heb ik tot een minimum beperkt, je moet het niet moeilijker maken dan het is.


De ruggensteun krijgt de naam 'strandstand', het rijmt en is tamelijk catchy. Hier zijn enkele foto's van hoe het er nu uitziet









De affiche die voor de jury zal gebruikt worden ziet er als volgt uit:


Creatie finaal prototype

Voor het maken van het finaal prototype heb ik toch nog een extra test gedaan; de constructie is het éénvoudigst als we gebruik maken van een zogenaamd pianoscharnier. Dit heeft echter als eigenschap niet super stevig te zijn. Het ander prototype werd gemaakt met een extra verstevigingsstaaf en twee scharnieren. De onderzijdes van beide prototypes staan hieronder afgebeeld.

Verder heb ik nog een extra gimmick toegevoegd aan mijn ontwerp, ik heb de types plankjes zodanig geschikt (volgens hun voegen) en ik heb gleuven aangebracht om het volgende mogelijk te maken:

met de plankjes mooi in elkaar passend. Deze schikking draagt bij tot de modulariteit en de opties voor de gebruiker.
De geulen voorzien voor deze schranking functioneren bovendien zeer goed voor het ophouden van de binnen tas, beter dan het handvat.

Finaal ontwerp en testen

Het finaal ontwerp zou er ongeveer zo moeten uitzien
Het is de bedoeling om aan de achterzijde dus een zak te hebben (die van de ruggensteun kan verwijderd worden), waarin je je strandgerief kan steken. Zo kan de ruggensteun ook dienst doen als tas. Om de tas op te hangen in de nok van onze ruggen steun:
- we kunnen velcro gebruiken
- drukknopen
- rits
De gemakkeljkste oplossing is, denk ik, de tas te voorzien van een schouderband en deze schouderband te bevestigen aan het handvat. De eerste proeven waren veelbelovend:

De zak zouverbonden worden met de plankjes door knopen (staafvormig) die door gaten worden gestoken. Zo kunnen we een mooi aansluitende binnenzak bekomen.

zaterdag 20 maart 2010

Verdere verbetering

De eerste maquette blijkt ook niet zo stevig te zijn; daarom zullen in het nieuwe design de latjes aan elkaar gelijmd zijn en dit zal waarschijnlijk verstevigd worden met gegalvaniseerde ijzeren latjes (de kleur gaar ook goed samen met het hout cfr. tafel extremis). Het mooist zou zijn moest het ijzeren element verzinkt zou zijn in het hout daarvoor heb ik enkele experimenten gedaan.
Om het wegbijtelen van het hout op de plaats waar het ijzeren element moet komen gaat makkelijk in de nerfrichting, wij moeten echter werken in de dwarsrichting. Daarvoor is er eerst een kleine snede nodig op de rand van het weg te bijtelen gebied. Hieronder zijn enkele sfeerbeelden te zien...

donderdag 18 maart 2010

Productiemethode

Bij het herontwerp van de ruggesteun moet ook rekening gehouden worden met de assemblage. Bij het vorig ontwerp was dit immers niet evident; de ruggensteun en de ondersteunende plankjes vormen immers een scherpe hoek en dus kunnen we niet makkelijk aan de plaats waar de scharnier moeten worden vastgevezen.
Ik heb daarom ook eens geëxperimenteerd met het verlijmen van het scharnier aan de plankjes. Vervolgens heb ik het scharnier losgetrokken om te zien hoe sterk beide onderdelen aan elkaar hingen. Het scharnier hing er bijna even sterk aan als was het vastgevezen. Het ideale ware het verlijmen te combineren met het vastschroeven zo krijgen we eigenlijk een soort van composiet. Het resultaat van de trekproef is hieronder afgebeeld (de zwarte plekken zijn plekken waar het hout is meegekomen).

woensdag 17 maart 2010

Controle

Vooraleer we overgaan tot het verder ontwerpen; een kleine controle:

- Het ruggesteuntje schoof altijd weg als ik het teste op de grond, ik veronderstelde dat dit niet het geval kon zijn in het zand -> klopt
- De hoek van de steun vond ik ietwat groot -> deze blijkt beter te zijn dan een rechtere zitting, lager hoeft niet; we zitten dus goed.
- De steunplankjes achteraan zitten qua positie tamelijk goed -> om goed te zijn mag dit toch nog iets hoger om een stabieler geheel te krijgen.

Enkele foto's van dit groots experiment @ Zuid-park beach...




Redesign...

De vraag stelt zich of ik genoegen moet nemen met het huidige design van het ruggesteuntje. Een ontwerper mag zich niet te vlug content stellen, dus kijken we hoe we het huidige design kunnen verbeteren. Ik heb zitten brainstormen rond extra functionaliteiten die ermee gecombineerd worden. De twee ideeën die vooral naar voorsprongen was de combinatie met een tafeltje en het combineren met een tas (om spullen naar het strand te dragen). Hieronder zijn enkele droedels en denkpistes afgebeeld.









Probleem bij het tafeltje is dat een tafel dan waarschijnlijk ook als stoeltje zal gebruikt worden en daar is de constructie niet sterk genoeg. De voorkeur gaat daarom naar de combinatie met een zak... Een finaal ontwerptekening volgt.

Keuze

Voor de finale uitwerking van een idee, zat ik sterk te twijfelen welk idee uit te werken... De vuilbak is iets mooi, maar absoluut niet praktisch: willen we de vuilbak legen moet eerst de casing geopend worden en vervolgens de vuilbak zelf, voedsel resten die in contact komen met de vuilbak zorgen voor een rotting van het hout,...
Om toch een keuze te maken uit de overige ideeën heb ik rondvraag gedaan bij mensen wat zij het beste idee vonden. De meeste mensen vonden het strandzitje het leukste idee, hier gaat trouwens ook mijn buikgevoel naartoe.

maandag 1 maart 2010

prototypes spatel en strandzitje

Spatel

Voor het maken van dit prototype heb ik een bestaande spatel overgetekend op een plankje. De spatel past een viertal keer in het boven oppervlak (zonder de inschuif randen) van het plankje. In de breedte pas de spatel er een 3 keer in, dit brengt het totaal op een 12 tal spatels uit één plankje. Zijn we realistisch moeten we dit aantal terug brengen tot een 8 tal. Ik heb de vorm uitgezaagd, in de breedte in twee gespleten, vervolgens heb ik alles opgeschuurde en er een gat ingeboord. Dit is het resultaat:





Strandzitje

Eerst was ik vertrokken van een zitje met rugleuning opgebouwd uit plankjes die in elkaar konden gepuzzeld worden. De ene kant van het zitje kon dan met de punt in het zandgestoken worden. De randen aan de uiteinden zijn expres niet afgeschuurd zodat meerdere zitjes naast elkaar kunnen geschoven worden. Het resultaat zag er zo uit:







Deze opstelling is echter niet stevig genoeg en bovendien is het puzzelwerk een traag en minder aangenaam karwei; mensen willen toekomen op het strand en zich kunnen zetten.
Daarom dacht ik eraan misschien enkel een rugleuning te maken, uiteindelijk is enkel vervelend voor een boekje te lezen dat er niets is om tegen te leunen. Daarom heb ik een nieuw ontwerp gemaakt:



De plankjes zijn met een scharnier verbonden en bovendien passen de ondersteunings plankjes met een groef in de rugleuning. Verdere testen zullen moeten aantonen of er verder nog verstevingslatjes moeten aangebracht worden.



Keuze ideeën (beslissingsfase)

Ik kies een aantal ideeën uit mijn exploratiefases, deze keuze gebeurt op basis van het allom befaande buikgevoel:

- keukenspatel
- geavanceerde ovenplank
- een ruggesteun voor aan het strand
- sjingels
- vuilbak casing
- onderzet voor aan te eten of om op de computer te werken
- geurbakje/luchtbevochteraar
- wasrek

Hieronder staan enkele van deze concepten uitgetekend, sommige ideeën worden rechtstreeks gemaakt voor de testfase (lees hierover meer op mijn volgende post).

tekeningen volgen nog, door een gebrek aan een A3 scanner...