dinsdag 11 mei 2010

Foto resultaat



Op de maquette heb ik in de vloer een glaasje geplaatst zodat duidelijk is dat beide poorten door een riem met elkaar verbonden zijn en simultaan draaien.

maandag 10 mei 2010

presentatie




rest nu nog een deftige foto plus technische tekening opstelling

technische tekening + materiaalselectie

De technische tekening van de poortjes ziet er als volgt uit (oldschool op papier, mijn computer is een trage dood aan het sterven R.I.P.):



De technische tekening van de opbouw wordt morgen online gezet wegens gebrek aan een scanner.

De materiaalkeuze:
Het frame van de poortjes wordt het liefst vervaardigd uit gegalvaniseerd staal en het hout kan bijvoorbeeld teak of Mansonia zijn.

De riemen en riemschijven kunnen bekomen worden bij gallon.

Dit concept is misschien niet technisch perfect, maar het laat wel zien hoe het ook anders kan.

Vormstudie

De vorm van het poortje moet zodanig zijn dat deze in mekaar kunnen draaien, want er is sowieso een overlap in de draaicirkels. Daarnaast moet het er open en niet te poorterig eruit zien...



Exploratie dubbele poort

Hetgeen ik al wist is dat de poorten een zekere hoek moeten beslaan om er voor te zorgen dat in de ruimste positie er geen fiets door kan. De optimale hoek is 30 graden. Opdat het systeem dan feilloos kan ronddraaien moeten de poorten ten opzichte van elkaar een verdraaiing hebben van 120°. De zoekingen hieromtrend worden hieronder afgebeeld.



Iets wat mij opviel is dat als men blijft duwen tegen één poortje dat men vroeg of laat moet beginnen duwen tegen het volgende poortje. Om deze overschakeling makkelijker te maken heb ik een afschuining aangebracht.

Laatste feedback

resultaat laatste feedback; een tweesprong. Het commentaar: de hindernis doorgang kan misschien een goeie optimalisatie zijn van twee concepten samen, maar de meerderheid van de studenten doen nu zo een doorrijhindernis. De dubbele poort waartegen gereden moet worden is misschien tecnisch niet supersterk maar het is wel een leukconcept.

Bon, de kogel moet door de kerk. Ik ga voor de dubbele poort. Waarom? Omdat je soms anders moet doen om anders te doen en zo te tonen dat het ook op een andere manier kan.
En nu nog het woord bij de daad voegen...

Optimalisatie

De optimalisatie van het vorig ontwerp:



De opmerking is wel dat de onderste balk niet echt nut heeft en dat deze eigenlijk kan achterwege gelaten worden, de rolstoelgebruiker kan dan gemakkelijk draaien door de benen onder de bovenste balk te bewegen.. De afmetingen zullen ook moeten bij gesteld worden...

maandag 3 mei 2010

Moodboard

De combinatie van (een kleur aftrekkend) hout met metaal vind ik een sterke combinatie voor outdoor meubelen, leuningen, terrassen, huizen,... Onderstaan moodboard zet deze keuze wat kracht bij.



De stad Gent wist deze combo ook heel sterk uit te buiten bij het ontwerp van de nieuwe dokken aan het Van Eyck zwembad

zondag 2 mei 2010

Nieuw idee uitwerking

De bedoeling van dit concept is om in te spelen op de virtuele en de werkelijke plaats die een rolstoel gebruiker nodig heeft. Volgens de vergaarde info is de breedte van een rolstoel ongeveer 750mm, toch vereist men voor doorgangen dat de breedte optimaal 900mm is. Dit komt omdat men de handen op de wielen plus enige overschot in rekening brengt. Op de korte draaicirkel en dit verschil in effectief benodigde ruimte, wil ik inspelen. Volgende proefmaquette is al een stap in de goede richting...



Maar is er ruimte voor verbetering, so stay tuned for more.

Dubbele draaipoort

Hieronder is een geoptimaliseerde vorm voor het sluissysteem met twee draaiende elementen weergegeven.



De draaielementen moeten in elkaar kunnen ingrijpen dit kan bijvoorbeeld door de armen als volt te maken:



Als ik zelf kritisch ben, wat de ontwerpers eerlijkheid hem verplicht, is dit systeem zeer leuk, inventief en is het zo goed als foolproof MAAR het vereist een verbinding van beide draaiende elementen met elkaar. Dit kan praktisch alleen maar door gebruik te maken van tandwielen (= kostelijk en zwaar) of een gekruiste riemoverbrenging (=slijtage gevoelig); beide oplossingen vereisen bovendien het maken van een ondergronds systeem. Daarenboven is, door de grote draaicirkel en het feit dat de poortjes met elkaar moeten kunnen ingrijpen, het systeem behoorlijk gevoelig. Er moet maar een slimmerik zich op de uiteinden zetten en de lagers falen of de structuur begint te plooien of breekt.

Daaarom heb ik besloten een structuur te maken die geen mechanische elementen bevat; een soort slalom structuur die andere studenten ook al als effectief bevonden. Het ontwerp zal zich dan voornamelijk moeten onderscheiden door zijn unieke vormgeving.
Enkele kritische aspecten aan een statisch geheel:



Mijn schouders zijn even breed als een fietsstuur en ongeveer even hoog. Iets maken waar men onderdoor moet rijden zal het passeren van een fiets maar in beperkte mate hinderen (zie foto linksonder). Gecombineerd met een slalom element kan dit echter toch een sterk principe worden. Een meer uitgewerkt concept volgt snel...

dinsdag 27 april 2010

Feedback inclusie

Probleem: ik heb rekening gehouden met rolstoelgebruikers die nog enkele handeling kunnen uitvoeren met de hand. Dit is een foutief gegeven, één van de aanwezige mensen zat in een elektrische rolstoel en deze kon enkel gemakkelijk zijn rolstoel besturen (adhv een joystick) en geen bijkomende handelingen verrichten. Zijn opmerking was wel dat hij wel tamelijk makkelijk iets kon verduwen door er tegen te rijden. Het is de bedoeling dat we ook voor hem ontwerpen.
Daarnaast is het de bedoeling dat we ons ontwerp 'mooi' uitwerken zodat we niet te maken hebben met het zoveelste hekken.

U vraagt wij draaien...

Een mogelijkheid is een sluissysteem Waar gewoon tegen de deuren moet geduwd worden.



De afmetingen zullen nu met behand van NX proefsgewijs bepaald worden.

verdere uitwerking inclusie

De problemen gesteld op het einde van vorige post kunnen eenvoudig opgelost worden door een geleiding te maken die licht hellend is; op die manier komt het poortje terug op zijn gesloten positie terug. We kunnen eventueel op de ijzeren slot/schuif een extra uitstulping voorzien die de poort open houdt zolang de schuif zich in de open positie (voor dat bepaald poortje) bevindt.

zaterdag 24 april 2010

Inclusie, ontwerp

Excuses voor de late updates, dit is te wijten aan een hele kettingreactie: internet problemen op kot, buikgriep, computer thuis vergeten… Soit, allemaal excuses voor een uitstel die met de volgende posts ruimschoots zal bijgebeend worden. Hieronder zijn een aantal eerste zoekingen afgebeeld. Ik ben vooral op zoek naar mechanische oplossingen die makkelijk produceerbaar en vandaal bestendig zijn.



Wat ik zelf leuk vind zijn het ‘kissing gate’ principe met de kussende gezichten. Hoewel ik het weinig innovatief vind. De keten met spaken (rechtsboven) is tof maar gevaarlijk voor verwondingen. Het idee linksonder om te werken met twee draaiende elementen is uitvoerig getest en werd als niet handig beschouwd. De volgende vormen werden getest.









Dan kwam het idee om een soort sluis systeem te maken waardoor een rolstoel kan, maar een fiets niet (zelfs niet met zijn stuur geplooid). Al bij komend criterium heb ik gesteld dat een rolstoelgebruiker moeilijk een deur kan openen; een schuifdeur is veel makkelijker voor rolstoelgebruikers. Hieronder staan enkel bladen volgeklad met zoekingen naar mogelijke sluissystemen.





Uiteindelijk kwam ik volgend idee, direct naar maquette vertaald om de haalbaarheid na te gaan.




De twee poorten zijn naast het hek met elkaar verbonden via een balkvormig scharnier. De ene poort gaat pas open als de tweede dichtgaat. Om ervoor te zorgen dat er nooit een fiets door de sluis kan, moeten de poorten lang genoeg zijn zodat ze beiden terzelfdertijd (bij loodrechte stand met het scharnier) dicht kunnen zijn.
Voor de bemating heb ik mij gebaseerd op de info van DINbelg, lengte 120 cm en breedte 90 cm.

Het probleem met dit idee is dat het nogal groot en log is bovendien zitten we met een groot draaiend onderdeel dat schadegevoelig is. Bovendien is het niet zo evident te maken. Dus heb ik gezocht naar een eenvoudigere oplossing voor het sluissysteem. Dit is op de onderstaande proefmaquette uitgewerkt.




Een probleem dat nog moet opgelost worden bij dit systeem is hoe we het poortje laten terugkeren nadat het geopend is. De rolstoelgebruiker kan immers niet zomaar iet dichttrekken achter zijn rug. Enkele mogelijkheden zijn: werken met een hellend vlak, een veer systeem, een touw/kabel voorzien voor het terug trekken. Er stelt zich nog een probleem: wat als het beide poortjes dicht zijn en het verste poortje geblokkeerd wordt; hoe kan de rolstoelgebruiker dan binnengaan. Stay tuned for more …

dinsdag 6 april 2010

grootte brommers

Ik vergeet non-stop dingen waarop ettertjes zich begeven richting sporttereinen: de brommers...
enkele populaire gangjongertransportmiddelen en hun afmetingen:
- de zoomer
- de camino
- de wallaroo
- de booster
...
Geen van deze modellen is korter dan 1m60cm

kinderwagens

De vraag stelt zich of kinderwagens niet groter zijn dan rolstoelen?
Een maxi cosi bijvoorbeeld heeft volgende afmetingen:
Afmetingen niet opgevouwen: 85,5 x 55 x 104 cm. Gewicht: 10 kg

op volgende site zijn tal van kinderwagens terug te vinden, geen enkele is langer dan 110 cm. We kunnen dus, mits enige voorzichtigheid, zeggen dat als de rolstoel erdoor kan, kan de kinderwagen er ook door.

Maquetjes en zo

Deze opdracht is tamelijk practisch en proefondervindelijk van aard. Daarom heb ik, om het mezelf gemakkelijker te maken, voor het ontwerpen een fiets en een rolstoel gemaakt op schaal 1/10. Beide spugmaquetjes staan hieronder afgebeeld



De afmetingen van de fiets heb ik afgeleid uit de site van Koga, deze van de rolstoel uit de vorige posts.

fietsafmetingen

Op wikianswers is het volgende te vinden over fietsafmetingen (met dank aan Jan)

1.1 Bicycle and bicyclist characteristics
Physical size: The space occupied by a bicycle and rider is relatively
modest.Generally, bicycles are between 24 and 30 incheswide from one
end of the handlebars to the other.An adult tricycle or a bicycle trailer, on
the other hand, is approximately 32to 40 inches wide.The length of a
bicycle is approximately 70 inches.
Dus met andere woorden maximaal een 75 cm breed en gemiddeld een kleine 180 cm lang. Voor de gemiddelde wieldiameter vond ik ongeveer 70 cm.

bestaande oplossingen

Het probleem is geen onbekend probleem; in het verleden is al vaak naar oplossingen gezocht. Eén ervan is het 'kissing gate' principe (oorspronkelijk ontworpen om trekkers in weiden met schapen toe te laten). Deze site geeft een mooi overzicht van enkele uitwerkingen en geeft bovendien tal van info over het maken van poorten en omheiningen.

Een andere heel handige site geeft een overzicht van de afmetingen van bijvoorbeeld gangen, waar een rolstoel moet in kunnen draaien...

informatiefase

Hieronder staan enkele afbeeldingen van rolstoelen en daarmee gecorreleerde afmetingen...









Op de Dinbelg site is verder nog volgende informatie te vinden:


Bij de vermelde draaicirkels gaat het wel degelijk over de diameter, geconfirmeerd met DINBelg.



De doorsnee wieldiameter van een rolstoel bedraagt 54 cm, afmetingen gevonden bij deze wielenmarchant.

De kunst van dit project zal er in zijn de fietsen buiten te houden en toch ervoor zorgen dat rolstoelgebruikers en mensen met een kinderwagen toch binnen kunnen.

opdrachtstelling

Ontwerpen van een toegankelijke sluisdoorgang die rolstoelgebruikers en kinderwagens toelaat om eenvoudig, zonder veel inspanning en op eigen beweging, het domein te betreden, maar die nog steeds het effect heeft dat bromfietsen niet op het domein kunnen.

Eisen:
• Duurzaam.(recycleerbaar – ecologisch)
• Licht materiaal.
• Contrasterend (voor slechtzienden).
• Zonder gebruik van sleutels of badges.
• Betaalbaar.
• Flexibel wat betreft breedte van de toegang. (rolstoel = 1.10 tot 1.20 m)
• Het moet altijd werken, in die zin wordt eerder gedacht aan iets mechanisch dan aan iets elektronisch
• Mooi design (visueel aantrekkelijk)
• Veilig ( er mag niemand in geklemd geraken)
• Eventueel tegelijkertijd werkend in twee richtingen

Hou rekening met vandalisme /weersbestendige materialen.

De huidige poorten zien er zo uit (Met dank aan Ivo hiervoor).

zondag 21 maart 2010

Technische tekening + foto's

De technische tekening van dit ontwerp heb ik tot een minimum beperkt, je moet het niet moeilijker maken dan het is.


De ruggensteun krijgt de naam 'strandstand', het rijmt en is tamelijk catchy. Hier zijn enkele foto's van hoe het er nu uitziet









De affiche die voor de jury zal gebruikt worden ziet er als volgt uit:


Creatie finaal prototype

Voor het maken van het finaal prototype heb ik toch nog een extra test gedaan; de constructie is het éénvoudigst als we gebruik maken van een zogenaamd pianoscharnier. Dit heeft echter als eigenschap niet super stevig te zijn. Het ander prototype werd gemaakt met een extra verstevigingsstaaf en twee scharnieren. De onderzijdes van beide prototypes staan hieronder afgebeeld.

Verder heb ik nog een extra gimmick toegevoegd aan mijn ontwerp, ik heb de types plankjes zodanig geschikt (volgens hun voegen) en ik heb gleuven aangebracht om het volgende mogelijk te maken:

met de plankjes mooi in elkaar passend. Deze schikking draagt bij tot de modulariteit en de opties voor de gebruiker.
De geulen voorzien voor deze schranking functioneren bovendien zeer goed voor het ophouden van de binnen tas, beter dan het handvat.

Finaal ontwerp en testen

Het finaal ontwerp zou er ongeveer zo moeten uitzien
Het is de bedoeling om aan de achterzijde dus een zak te hebben (die van de ruggensteun kan verwijderd worden), waarin je je strandgerief kan steken. Zo kan de ruggensteun ook dienst doen als tas. Om de tas op te hangen in de nok van onze ruggen steun:
- we kunnen velcro gebruiken
- drukknopen
- rits
De gemakkeljkste oplossing is, denk ik, de tas te voorzien van een schouderband en deze schouderband te bevestigen aan het handvat. De eerste proeven waren veelbelovend:

De zak zouverbonden worden met de plankjes door knopen (staafvormig) die door gaten worden gestoken. Zo kunnen we een mooi aansluitende binnenzak bekomen.

zaterdag 20 maart 2010

Verdere verbetering

De eerste maquette blijkt ook niet zo stevig te zijn; daarom zullen in het nieuwe design de latjes aan elkaar gelijmd zijn en dit zal waarschijnlijk verstevigd worden met gegalvaniseerde ijzeren latjes (de kleur gaar ook goed samen met het hout cfr. tafel extremis). Het mooist zou zijn moest het ijzeren element verzinkt zou zijn in het hout daarvoor heb ik enkele experimenten gedaan.
Om het wegbijtelen van het hout op de plaats waar het ijzeren element moet komen gaat makkelijk in de nerfrichting, wij moeten echter werken in de dwarsrichting. Daarvoor is er eerst een kleine snede nodig op de rand van het weg te bijtelen gebied. Hieronder zijn enkele sfeerbeelden te zien...

donderdag 18 maart 2010

Productiemethode

Bij het herontwerp van de ruggesteun moet ook rekening gehouden worden met de assemblage. Bij het vorig ontwerp was dit immers niet evident; de ruggensteun en de ondersteunende plankjes vormen immers een scherpe hoek en dus kunnen we niet makkelijk aan de plaats waar de scharnier moeten worden vastgevezen.
Ik heb daarom ook eens geëxperimenteerd met het verlijmen van het scharnier aan de plankjes. Vervolgens heb ik het scharnier losgetrokken om te zien hoe sterk beide onderdelen aan elkaar hingen. Het scharnier hing er bijna even sterk aan als was het vastgevezen. Het ideale ware het verlijmen te combineren met het vastschroeven zo krijgen we eigenlijk een soort van composiet. Het resultaat van de trekproef is hieronder afgebeeld (de zwarte plekken zijn plekken waar het hout is meegekomen).